Allergiya əlamətlərini azaldan təbii maddə tapıldı

Allergiya əlamətlərini azaldan təbii maddə tapıldı

09:58
Bəyəndim (3) Bəyənmədim (0)

Professor Tiharu Nişiyamanın rəhbərlik etdiyi Tokio Universitetinin tədqiqatçıları qida allergiyasının əlamətlərini azalda bilən və immun reaksiyanı tənzimləyə bilən maddə tapıblar. Oxuməni.az “Gazeta.ru”-ya istinadən xəbər verir ki,elmi işin nəticələri “Allergy” jurnalında dərc olunub.
Söhbət ispanaq, brokoli, lobya, qırmızı qabıqlı alma, yaşıl çay və kələmdə olan təbii flavonoid olan kempferoldan gedir. Siçanlar üzərində aparılan təcrübələr göstərdi ki, kempferol qida qıcıqlandırıcılarına, xüsusən də yumurta ağına qarşı allergik reaksiyaları əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilər.
Alimlər müəyyən ediblər ki, kempferol RALDH2 fermentinin istehsalını artırır. Bu ferment immun cavabın formalaşmasında əsas rol oynayır: bağırsaq hüceyrələrinə iltihabı azaltmağa və allergik və otoimmün reaksiyaların əsasını təşkil edən immun sisteminin həddindən artıq fəaliyyətini boğmağa kömək edir.
Kempferol qəbul etdikdən sonra siçanlar bədən istiliyində azalma, ishalın dayandırılması və allergenə qarşı həssaslığın azaldığını göstərdi. Professor Nişiyamanın fikrincə, kempferolla zəngin qidaların müntəzəm istifadəsi allergiyanın gedişatını yüngülləşdirməklə yanaşı, autoimmun xəstəliklərə də müsbət təsir göstərə bilər.
Tədqiqat heyvanlar üzərində aparılsa da, alimlər oxşar mexanizmin insanlarda da işləyə biləcəyinə inanırlar. Yaxın gələcəkdə komanda kempferolun insanlarda allergiya ilə mübarizədə effektivliyini təsdiqləmək üçün klinik sınaqlar keçirməyi planlaşdırır.
Almaz Həsənli