
Dərmansız qan təzyiqini aşağı salmağın sadə yolu kəşf edilib
Surrey Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, müntəzəm olaraq çay içmək, tünd şokolad, alma və üzüm yemək qan təzyiqini aşağı salmağa kömək edir. Araşdırmanın nəticələri “European Journal of Preventive Cardiology” jurnalında dərc olunub.
Təsiri flavan-3-ols, kakao, çay, meyvə və giləmeyvələrdə olan təbii birləşmələrlə əlaqələndirilir. 145 randomizə edilmiş tədqiqatın təhlili göstərdi ki, flavan-3-ols, xüsusən də yüksək qan təzyiqi olan insanlarda qan təzyiqini aşağı sala bilər. Bəzi hallarda təsir dərmanların təsiri ilə müqayisə edilə bilər.
Bundan əlavə, tədqiqat ürək-damar sağlamlığında əsas rol oynayan qan damarlarının daxili təbəqəsi olan endotelin funksiyasını yaxşılaşdırdı. Bu təkmilləşdirmə təzyiqdəki dəyişikliklərdən asılı olmayaraq baş verdi və bu, daha geniş faydalı təsir göstərdi.
Müəlliflər vurğulayırlar ki, flavan-3-ols terapiya üçün əvəzedici deyil, lakin onların balanslaşdırılmış pəhrizin bir hissəsi kimi orta dərəcədə istehlakı sağlamlığı qorumaq üçün əlavə bir yol ola bilər.
Almaz Həsənli