Çia toxumlarını necə düzgün yemək lazımdır: Qastroenteroloqun məsləhəti
Harvard qastroenteroloqu Surabx Seti xəbərdarlıq edir ki, çia toxumlarını "quru" yemək təhlükəli ola bilər – onlar çox şişir və yemək borusunda problemlərə səbəb ola bilər.
“Times of India” materialında qeyd olunduğu kimi, çia toxumları bir neçə ildir ki, "superqida" statusundadır: onlar bitki mənşəli omeqa-3, lif, zülal və mikroelementlərlə zəngindir.
Lakin, doktorun xatırlatdığı kimi, onların əsas xüsusiyyəti – mayenin 27 qatına qədər həcmini udmaq qabiliyyəti – düzgün istifadə edilmədikdə riskə çevrilir. Quru toxumların su ilə yuyulduqdan sonra yemək borusunda şişərək keçilməzliyə səbəb olduğu kliniki hallar təsvir edilmişdir.
Həkim çia qəbulunun üç optimal formasını ayırır:
Çia pudinqi: Bir xörək qaşığı toxum bitki südündə ən azı 2 saat (gecə boyu saxlamaq daha yaxşıdır) isladılır, sonra giləmeyvə və meyvələr əlavə edilir.
Çia freskası: Bir stəkan suya bir qaşıq toxum əlavə edilir, 15 dəqiqə dəmlənir, limon əlavə edilir – yüngül funksional içki.
Çia ilə smuzi: Əvvəlcədən isladılmış toxumlar meyvə və tərəvəzlərlə birlikdə blenderə əlavə edilir.
Bütün variantlarda toxumlar əvvəlcədən şişməyə vaxt tapır, bu da narahatlıq riskini azaldır və həzm olunmanı yaxşılaşdırır.
Almaz Həsənli





























.jpg)











.jpg)
.jpg)































.jpg)
.jpg)
.jpg)
















