
Çinin Yunnan əyalətində “kartof düyüsü” istehsal olunur
Çinin cənub-qərbindəki Yunnan əyalətində “kartof düyüsü” istehsal olunur. “Huançyuvan” saytı xəbər verir ki, yeni texnologiya ərzaq təhlükəsizliyi problemlərinin həllinə kömək edir və yerli fermerlərin gəlirlərini artırır.
Ötən ilin noyabrında Yunnan əyalətinin Çyaoçjya mahalında “kartof düyüsü” istehsalı üçün Çində ilk istehsal xətti işə salınıb. Yuyulub, təmizlənib, qaynadılıb, preslənib və qurudulduqdan sonra yumru köklər düyüyə bənzər dənələrə çevrilir.
Kartofun “düyü”yə çevrilməsinin arxasında ölkənin ərzaq təhlükəsizliyinin təmin olunması istiqamətində ciddi strategiya durur.
Kartof Çində dördüncü ən vacib qida məhsuludur. Onların əsas üstünlüyü torpağa tələbkar olmamasıdır. Dağ yamacları və düyü və buğda üçün yararsız olan yoxsul torpaqlar kartof üçün idealdır. Bundan əlavə, kartof taxıldan daha çox nişasta istehsal edir.
Bunun fermerlər üçün daha sərfəli olduğu ortaya çıxır. Təzə kartofun tərkibində 70-80% su var, yaxşı saxlanmır və tez xarab olur. Susuzlaşdırmadan sonra "kartof düyüsü" otaq temperaturunda bir il saxlanıla bilər. Qiymət on dəfə artıb - indi məhsul tonla yox, kiloqramla satılır.
Hazır məhsul qızılı rəngi və elastik teksturası ilə seçilir. Adi düyü ilə müqayisədə onun tərkibində 27% daha çox protein, 4 dəfə çox kalium və aşağı glisemik indeksi var ki, bu da onu şəkərli diabet xəstələri üçün daha uyğun məhsul edir.
Almaz Həsənli