Arıqlamaq üçün müəyyən edilən əsas 14 qida haqqında

Arıqlamaq üçün müəyyən edilən əsas 14 qida haqqında

11 Aprel 2023 09:12
Bəyəndim (0) Bəyənmədim (0)

Arıqlamaq üçün müəyyən qida qruplarından tamamilə imtina etmək və ya daha az yemək lazım deyil. Əksinə, bədənimizin sağlam olması üçün lazım olan enerjini, kaloriləri və qidaları mütləq almalıyıq. Sağlam qidalanmaq şirniyyat yeməmək demək deyil. Sağlam qidalanmaq həm qidalandırıcı, həm də maddələr mübadiləmizi gücləndirən və kökəlməyə səbəb olmayan düzgün qidalardan istifadə etmək deməkdir. Bu gün Sizlərə dietoloqlarımızın məsləhət gördüyü, sağlam həyat tərzi və bədən inkişafı üçün kritik əhəmiyyət kəsb edən 14 qida arıqlama məhsulları haqqında danışacağam:

1. Xardal- Xardalın ən sağlam souslardan biri olduğunu çox adam bilmir. Xardalda əlavə şəkər yoxdur. Antioksidantlarla son dərəcə zəngindir. Xardalın tərkib hissələrindən biri olan zerdeçal çox güclü xərçəng və Alzheimerlə mübarizə aparır.

Arıqlamaq kontekstində, Penn State Universitetində aparılan araşdırmaya görə, ədviyyatlı qidalar istehlakdan sonra 30 dəqiqə ərzində maddələr mübadiləsi sürətini artırır. Xüsusilə isti xardal bu təsirlərdən faydalanmaq üçün mükəmməldir və demək olar ki, hər yerdə tapıla bilər.

2. Yumurta- Səhər yeməyində yumurta yemək bir neçə səbəbə görə faydalıdır. Əvvəla, onların tərkibində bol miqdarda antioksidant, D vitamini və maddələr mübadiləsini sürətləndirən kolin var. Onlar zülalla da çox zəngindirlər – zülalla zəngin səhər yeməyi insanın toxluq hissini dəstəkləyir. 2014-cü ildə aparılan bir araşdırmaya görə, zülal istehlakı metabolizm sürətimizi 13-30% artıra bilər.

3. Avokado- Bu gün populyarlığı ilə hər kəsin sevgisini qazanan avokadonun buna tam haqqı var. Onların tərkibində bizi tox hiss etdirən çoxlu lif və monodoymuş yağlar var. Əmin olun ki, bir neçə dilim avokado yemək sizi daha çox qəlyanaltı yemək istəyindən qoruyacaq.

Araşdırmalar göstərib ki, avokado yeyən insanlar, yeməyənlərə nisbətən daha sağlam qidalanır və bədən çəkisi daha az olur. Bundan əlavə, avokado maddələr mübadiləsi sürətini artırır və insana təbii enerji verir.

4. Darçın- Araşdırmalara görə, darçın termogenez prosesini tətiklər, kalori yandırmağa kömək edir və qarın nahiyəsində piy yığılmasını azaldır. Darçının başqa bir gözəl xüsusiyyəti odur ki, artıq şirindir; ona görə də yeməyimizə əlavə şəkər əlavə etmək lazım deyil.

5. Qoz- Harvard Universitetində aparılan araşdırmaya görə, qoz yemək ümumiyyətlə aclığı azaldır və özümüzü daha tox hiss edirsiniz. Çünki biz bu cür qoz-fındıqları istehlak etdikdə beyində aclıq və arzu nəzarəti ilə əlaqəli bir bölgə aktivləşir.

Bundan əlavə, qozun tərkibindəki omeqa-3 yağ turşuları orqanizmin daha sürətli yağ yandırmasına şərait yaradır. Ancaq unutmayın ki, çəki itirmək yalnız adətən istifadə etdiyiniz digər qəlyanaltı növləri əvəzinə qoz yedikdə mümkün olacaq.

6. Taxıllı qidalar- 2008-ci ildə aparılan bir araşdırmaya görə, taxıllı qidalar kilo vermə prosesini əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşdırır və sürətləndirir. Bütün taxıllarda bol lif, maqnezium və B6 vitamini var. Xüsusilə də liflər özümüzü tox hiss edir və həddindən artıq yemək şansımızı azaldır.

7. Qreypfrut- Daha çox yağ yandırmaq istəyirsinizsə, greyfurt sizə lazım olan şeydir. Araşdırmalara görə, 6 həftə bu meyvədən istifadə edən insanların belində 2 sm incəlmə olur. Bundan əlavə, Yaponiyada aparılan başqa bir araşdırma göstərir ki, qreypfrutun qoxusu belə kalori yandıran qəhvəyi yağ hüceyrələrini aktivləşdirir.

8. Armud- Armud arıqlamağa kömək edən başqa bir meyvədir. Onun liflə zəngin tərkibi bizi daha uzun müddət tox hiss etdirir. Bundan əlavə, tərkibindəki fruktoza və qlükoza təbii enerji artımını təmin edir. Üstəlik, bir çox meyvələrdən fərqli olaraq, armud qanda karbohidratların udulmasını ləngidir. Yəni qanda şəkərin qəfil yüksəlməsi və düşməsinin qarşısını alaraq iştahın bağlanması müşahidə edilir. Həm də qeyd etmək lazımdır ki, armud istehlakı böyüklərdə qida maddələrinin udulması, pəhriz keyfiyyəti və çəki parametrlərinin yaxşılaşması ilə əlaqələndirilir.

9. Giləmeyvə- Giləmeyvə aşağı kalorili məzmunu ilə əla pəhriz elementidir; Məsələn, bir stəkan qaragilə banandan daha az kalori və daha çox lif ehtiva edir. Onların tərkibində çoxlu antioksidanlar da var. Tədqiqatlara görə, çiyələk, moruq və yaban mersini kimi giləmeyvə meyvələrində olan flavonoidləri çox istehlak edən insanlar kökəlməyə daha az meyllidirlər.

10. Acı bibər- Arıqlamağa çalışırsınızsa, acı bibər diqqət etməli olduğunuz qida növüdür. Araşdırmalara görə, acı bibər maddələr mübadiləsini sürətləndirməyə kömək edir - bu, arıqlamaq üçün lazım olan ən əsas şeydir. Bundan əlavə, hər yeməkdə acı bibər qəbul edən insanların iştahının itirdiyi müşahidə edilib.

11. İspanaq- İspanaq aşağı kalorili məzmunu və tərkibindəki qida maddələri ilə arıqlamağa kömək edən ən ideal qida növlərindən biridir. Həmçinin tərkibində bol fol turşusu, riboflavin, B6 vitamini, maqnezium, dəmir və kalsium var.

12. Şirin kartof- Aclığınızı dindirmək və arıqlamaq istədiyiniz zaman zəngin lif tərkibi ilə şirin kartofa müraciət edə bilərsiniz. Şirin kartofu digər lif mənbələrindən fərqləndirən fərq, tərkibində nişasta adlanan xüsusi bir lif növü olmasıdır. Biomedical and Environmental Sciences jurnalında dərc edilən araşdırmaya görə, nişasta piylənmə riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır.

13. Qızılbalıq- Qızılbalıq hər hansı digər qida növündən daha çox omeqa-3 yağ turşusunu ehtiva edir, buna görə də sağlamlığımız üçün inanılmaz dərəcədə faydalıdır. Tədqiqatlar göstərib ki, omeqa-3 orqanizmə yağ yandırmağa kömək edir. Bundan əlavə, qızılbalıq kimi yağlı balıqlar əzələ qurmaq üçün istifadə edilən yağsız zülallarda boldur. Və təbii ki, nə qədər çox əzələmiz varsa, bir o qədər çox kalori yandırırıq.

14. Toyuq- Əgər arıqlamağa çalışırsınızsa, toyuq istehlak edə biləcəyiniz ən təsirli qidalardan biridir.

Onun kalorili tərkibi aşağıdır, tərkibində çoxlu protein var. Yağsız əzələ kütləsini artırarkən, xüsusilə qarın bölgəsində yağ yandırmağa kömək edir.

Murad Şahməmmədov