Oliviye salatını soyuducunun xaricində saxlamağın təhlükəli nəticələri müəyyən edilib
Rosbiotex Universitetinin Qida Təhlükəsizliyi kafedrasının baş müəllimi Kseniya Kuznetsovanın sözlərinə görə, 5°C-dən yuxarı temperaturda saxlanıldıqda, mikroorqanizmlər Oliviye salatında sürətlə inkişaf edir və bu da xarab olmağa və zəhərlənmə riskinə səbəb olur. O, Lenta.ru ilə söhbətində öz fikrini bölüşüb.
Bir mütəxəssis xəbərdarlıq edib ki, qida təhlükəsizliyi baxımından soyuducu olmadan Oliviye salatının təhlükəsiz raf ömrü yoxdur. O qeyd etdi ki, otaq temperaturunda cəmi 1-2 saat saxladıqdan sonra potensial patogenlər də daxil olmaqla, mikrofloralar aktiv şəkildə çoxalmağa başlayır. O əlavə etdi ki, salatdakı yağ emulsiyası ayrılır ki, bu da konsistensiyanı pozur və mikroorqanizmlərin böyüməsini asanlaşdıra bilər.
"Soyuducuda saxlamaq mümkün olmadıqda, isti temperatura məruz qalma müddəti minimuma endirilməlidir - 2 saatdan çox olmamalıdır. Otaq çox istidirsə, raf ömrü azalır və salatı plastik örtük və ya qapaqla örtmək ən yaxşısıdır. Xarab olma əlamətlərinə turş qoxu, dibində maye və tərkib hissələrinin rənginin dəyişməsi daxildir. Bu əlamətlər görünsə, məhsul atılmalıdır", - deyə ekspert məsləhət gördü.
Kuznetsova salatı yalnız soyuducuda 4°C-dən yüksək olmayan temperaturda saxlamağı, süfrəyə verməzdən dərhal əvvəl çıxarmağı məsləhət gördü. O qeyd etdi ki, düzgün saxlanma ürəkbulanma, ishal və qızdırma simptomları ilə xarakterizə olunan qida yolu ilə keçən xəstəliklər riskini artırır.
Əziz Mustafa
























































.jpg-1.jpg)
.jp-1.jpg)
.jpg-1.jpg)
























